Ettåringar hör inte hemma i förskolan

Följande text är en del av en längre text skriven av förskollärare Sanna Claesson i Sundsvalls tidning:

Jag vet att förskolan inte är en plats för en ettåring. Hur kan jag veta det? Jag är förskollärare och har inskolat barn som precis slutat amma [sic!] och ännu inte lärt sig att gå. Jag har antecknat tvååringars scheman från 6.30–17.00 varje dag och mött föräldrar som vill korta ner sovtiden till bara 30 minuter. Från morgon till eftermiddag får barnen vara i full barngrupp och uppleva hög ljudnivå, stress och väntan. För när man är ett år är det mycket väntan under en dag på förskolan. Barnet är inte så självgående utan måste ha hjälp med allting, samtidigt med 15 andra barn. Alla ska byta blöja, äta, sova och gå ut samtidigt. Då är det bara att vänta på sin tur tills alla andra är färdiga. Hur mycket tid går åt till att vänta? Hur mycket extratid skulle mitt barn kunnat få om han hade varit hemma med mig? En kärleksfull famn och utan konkurrens från 15 andra ettåringar.

Texten i sin helhet kan du läsa här.